Israel té previst alliberar 42 presos palestins aquest dissabte, segon dia de la treva acordada amb Hamas, amb la mediació de Qatar i Egipte, i també dels EUA.

Serà a canvi de la posada en llibertat de 14 israelians capturats durant la incursió del 7 d’octubre, que va dur el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, a declarar la guerra a Hamas i a iniciar l’actual ofensiva contra la Franja de Gaza.

El jove Quasi Taqatqa, alliberat per Israel, abraça la seva mare (Reuters/Mussa Qawasma)

Els serveis penitenciaris israelians han confirmat que ja tenen la llista dels 42 palestins que posaran en llibertat, mentre que les forces de seguretat egípcies han anunciat que ja disposen de la llista de 14 israelians que avui podran tornar a casa.

Aquest segon intercanvi arriba l’endemà que Israel alliberés 39 presoners i Hamas alliberés 13 ostatges israelians, a més de 10 tailandesos i un filipí.

Biden veu possible allargar la treva

La treva que ha de fer possible l’alto el foc, l’intercanvi de presoners i l’entrada d’ajuda humanitària i combustible a la Franja de Gaza, té una durada prevista de quatre dies, però el president dels Estats Units, Joe Biden, s’ha mostrat optimista sobre el fet que pugui allargar-se.

Doron Asher i les seves filles, alliberades per Hamas, abracen Yoni, el seu marit i pare (Reuters/Ronen Zvulun)

«Això d’avui és només el començament, però fins ara tot ha anat bé», ha valorat, abans d’assegurar que hi ha «possibilitats reals» d’ampliar-la.

Abans que Biden, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ja s’havia mostrat disposat a prorrogar la treva fins a deu dies si això vol dir que s’alliberen més israelians.

Un centenar de palestins retornen a casa

Aquest divendres, d’altra banda, l’entrada en vigor de la treva ha permès que, per primera vegada des del 7 d’octubre, fins a 134 palestins hagin pogut tornar a la Franja de Gaza. 

Havien quedat atrapats a Egipte, al nord de la península del Sinaí, i fins ara no havien pogut travessar el pas de Rafah per tornar a casa. 

Expectació al pas de Rafah, aquest divendres, per l’intercanvi de presoners (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Durant les últimes 7 setmanes, aquest punt fronterer, l’únic que Israel no controla, només s’havia obert, esporàdicament, per permetre l’entrada d’alguns camions amb ajuda humanitària, però no la de persones.

I també, en sentit contrari, per permetre la sortida de civils ferits i d’estrangers o palestins amb doble nacionalitat, entre els quals diversos ciutadans espanyols



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *