La cooperativa d’Arbeca, a les Garrigues, començarà a produir malta a partir de la primavera de l’any que ve, amb una producció inicial de 500 tones a l’any. Per això, transformarà un 15% de l’ordi que produeixen els seus socis en malta, una iniciativa que comporta una inversió d’1,5 milions d’euros. A Espanya no existeix cap altra cooperativa o empresa de similars característiques que produeixi malta per subministrar a petits productors de cervesa artesana.

Es calcula que a l’estat espanyol es consumeixen entre 15.000 i 20.000 tones de malta a l’any. Per tant, la producció de la Cooperativa Arbequina tan sols cobrirà un 5% del mercat, monopolitzat per grans productores, tal com explica Sergi Millán, gerent de la cooperativa: 

«Ara el mercat està controlat per una gran multinacional. Nosaltres el que volem és donar un producte de proximitat i arribar a una petita part d’aquest mercat, fent-ho des d’una cooperativa.»

L’ordi també ha patit la sequera, tot i que menys que altres cultius (ACN)

Motivats per la sequera

El projecte vol donar un valor afegit a l’ordi que produeixen els socis de la cooperativa. Un cultiu que no necessita tanta aigua com el panís o l’alfals i que, per tant, en èpoques de sequera intensa, com la d’aquest estiu, permet ser més eficients.

Jaume Gotsens és president de la cooperativa:

«Amb els problemes que la sequera ha provocat aquest any vam pensar a fer alguna cosa amb cultius que no necessitessin tanta quantitat d’aigua. Calia buscar alternatives i vam decidir que l’ordi, que no necessita tanta aigua, el podíem transformar en malta.»

La Cooperativa Arbequina té uns 550 socis (Pere Joan Àlvarez)

La cooperativa, que compta amb uns 550 socis, ja ha començat a construir una nau adjunta de 600 metres quadrats on instal·larà la maquinària necessària per transformar l’ordi en malta. Tot plegat representa una inversió d’1,5 milions, aportats en un 60% per la Generalitat. 

Es calcula que a tot l’estat espanyol hi ha un miler de productors de cervesa artesana, dels quals un 30% són a Catalunya. Tot i que la previsió de la cooperativa garriguenca és fer una comercialització a l’engròs, també hi haurà pacs més reduïts per a petits productors casolans, davant l’auge de les cerveses artesanes. 

 

 



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *