La cooperativa d’Arbeca, a les Garrigues, començarà a produir malta a partir de la primavera de l’any que ve, amb una producció inicial de 500 tones a l’any. Per això, transformarà un 15% de l’ordi que produeixen els seus socis en malta, una iniciativa que comporta una inversió d’1,5 milions d’euros. A Espanya no existeix cap altra cooperativa o empresa de similars característiques que produeixi malta per subministrar a petits productors de cervesa artesana.
Es calcula que a l’estat espanyol es consumeixen entre 15.000 i 20.000 tones de malta a l’any. Per tant, la producció de la Cooperativa Arbequina tan sols cobrirà un 5% del mercat, monopolitzat per grans productores, tal com explica Sergi Millán, gerent de la cooperativa:
«Ara el mercat està controlat per una gran multinacional. Nosaltres el que volem és donar un producte de proximitat i arribar a una petita part d’aquest mercat, fent-ho des d’una cooperativa.»

Motivats per la sequera
El projecte vol donar un valor afegit a l’ordi que produeixen els socis de la cooperativa. Un cultiu que no necessita tanta aigua com el panís o l’alfals i que, per tant, en èpoques de sequera intensa, com la d’aquest estiu, permet ser més eficients.
Jaume Gotsens és president de la cooperativa:
«Amb els problemes que la sequera ha provocat aquest any vam pensar a fer alguna cosa amb cultius que no necessitessin tanta quantitat d’aigua. Calia buscar alternatives i vam decidir que l’ordi, que no necessita tanta aigua, el podíem transformar en malta.»

La cooperativa, que compta amb uns 550 socis, ja ha començat a construir una nau adjunta de 600 metres quadrats on instal·larà la maquinària necessària per transformar l’ordi en malta. Tot plegat representa una inversió d’1,5 milions, aportats en un 60% per la Generalitat.
Es calcula que a tot l’estat espanyol hi ha un miler de productors de cervesa artesana, dels quals un 30% són a Catalunya. Tot i que la previsió de la cooperativa garriguenca és fer una comercialització a l’engròs, també hi haurà pacs més reduïts per a petits productors casolans, davant l’auge de les cerveses artesanes.
