La veu de Rosalía ha obert els Grammy Llatins. I de quina manera: emocionant i posant el públic dempeus, ja d’entrada, amb la seva versió de «Se nos rompió el amor», de Rocío Jurado, acompanyada d’una pila de guitarres i palmeros.

Tot seguit Antonio Banderas l’ha lloat: «Ets orgull de la bellesa del cante», i amb la seva mescla d’apassionament, empatia i oratòria ha declarat oberts els Grammy a Sevilla. «Andalusia, terra fèrtil per a la creació, terra de Picasso i Paco de Lucía. Ets un pentagrama en què es pot escriure la cançó de la teva vida».

De seguida, Shakira s’ha endut ja el primer Grammy de la nit, el de millor cançó de música pop, conjuntament amb el productor i DJ argentí Bizarrap, per la seva Music Sessions, Vol. 53, tan polèmica i viral. Dues hores i mitja després, la mateixa cançó els ha valgut la segona estatueta en forma de gramòfon, ara com la millor de l’any.

«La dedico als meus fills, Milan i Sasha –que l’han acompanyat a la cerimònia–, perquè els he promès que seré feliç i tindran una mare que riurà molt. Ja penso en tot el que faré a partir d’ara. Al passat ja no hi queda res. Només es recorda el futur.» I encara ha sumat un tercer guardó a la millor interpretació urbana per la cançó «Tqg», conjuntament amb una altra colombiana, Karol G.

Precisament aquesta jove artista s’ha endut també tres guardons, com el d’àlbum de l’any i àlbum de música urbana per «Mañana será bonito». Emocionadíssima, li ha sortit de l’ànima, gramòfon en mà, dir que «no em puc creure que l’àlbum de música urbana sigui per a una dona». I la mateixa cantant ha lliurat el premi a Persona de l’Any a Laura Pausini, eufòrica per haver estat adoptada «per la família llatina: soc la italiana més llatina de tot el coi de món».

Una altra dona triomfadora de la nit ha estat la mexicana Natalia Lafourcade, també amb tres Grammys i un de tan important com el de millor gravació de l’any per «De todas las flores». Aquesta era la categoria a què també optava Rosalía, que finalment no ha pogut afegir un nou Grammy Llatí als quatre que va aconseguir l’any passat.

I també l’argentí Bizarrap n’ha sumat tres, dos amb Shakira i un altre amb Quevedo. Com el productor mexicà Edgar Barrera, que tenia més nominacions que ningú, 13, i que també ha marxat amb tres nous guardons per a ell. Ja en suma 23 en tota la seva carrera; els últims, a Sevilla, els de millor compositor de l’any i millor productor.

Hi ha hagut espai per homenatjar el flamenc, amb un Grammy pel «Camino» de Niña Pastori, que ha recordat Enrique Morente i Camarón, i que ha rebut el premi de mans d’altres dos andalusos, David Bisbal i Paz Vega.

L’edició 24, la de Sevilla, serà recordada com la dels Gramy Llatins més femenins. Completant la nit: la mexicana Julieta Venegas, millor àlbum de pop vocal, i la veneçolana Joaquina, millor nova artista.

Paradoxalment, en l’edició espanyola dels premis, els artistes espanyols han marxat pràcticament amb les mans buides. Quevedo i Niña Pastori han estat l’excepció.

Banda sonora amb desamor

Més que no pas un lliurament de premis, la gala dels Grammy Llatins són més aviat un gran concert amb les principals veus de la música llatina i hispana. Fins a 17 números musicals al llarg d’una nit amb molta «salsa», rica en dobles lectures i banda sonora amb desamor: Rosalía cantant «Se nos rompió el amor», i el seu ex, Rauw Alejandro, interpretant «Se fue», de Laura Pausini. A més, va sonar «Corazón partío» d’Alejandro Sanz, i el moment àlgid de la nit va ser amb Shakira (després de ballar a ritme de tango) i Bizzarrap a l’aparell sonor, interpretant i ballant rabiosament aquells «Tiene nombre de persona buena… claramente no es como suena / Me dejaste de vecina a la suegra / Pero trabaja el cerebro un poquito también.»

Entre la llarguíssima nòmina d’actuacions hi havia les de Sebastián Yatra; Juanes; Pablo Alborán; Ozuna i David Guetta; Maluma, o el duet Camilo i Manu Carrasco. O, de nou, Shakira amb l'»Acróstico» i amb participació dels seus fills.

Per la seva banda, l’actor Antonio Banderas ha rebut el Premi de la Presidència pel seu impacte cultural en la comunitat llatina. «Necessito la música cada dia igual com necessito menjar. Crec en l’art per educar els joves, perquè puguin pensar i no ser manipulats. La comunitat llatina ho ha estat tot per a mi als Estats Units, ha treballat de valent i ja són a Hollywood i en llocs de poder. Aquests premis són molt importants; que hàgiu vingut a Andalusia és un regal immens».





Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *