Estat d’emergència, a Islàndia, des d’aquest divendres, després que durant la setmana s’han registrat milers de moviments sísmics a la península de Reykjanes, al sud-oest del país.

Protecció Civil ha informat que el cap de la policia nacional ha adoptat la mesura «a causa de la intensa activitat sísmica a Sundhnjukagigar, al nord de Grindavík«, població costanera d’uns 4.000 habitants, per a la qual ja hi ha previstos plans d’evacuació.

Des del Servei Meteorològic Islandès (IMO) s’alerta que «els terratrèmols poden esdevenir més importants» i «conduir a una erupció» que podria tenir lloc «d’aquí pocs dies». Seria a causa d’una acumulació de magma a una fondària de cinc quilòmetres, que si pugés a la superfície desencadenaria una erupció volcànica. 

L’erupció volcànica més recent a la península de Reykjanes va ser aquest juliol (Reuters/Civil Protection of Iceland)

Només en 24 hores, entre dimecres al migdia i dijous al migdia, l’IMO va registrar uns 1.400 terratrèmols

I divendres, entre la mitjanit i les dues del migdia, l’IMO parla d’un «eixam dens» de prop de 800 sismes més. D’aquests, el més fort, de magnitud 5,2, segons les primeres estimacions de l’IMO, es va notar a la capital, Reykjavík, a uns 40 quilòmetres al nord, i també en bona part del sud del país.

Els 2.200 moviments sísmics registrats en aquestes 48 hores no són els primers, perquè des de principis de novembre es té constància que a la península de Reykjanes n’hi ha hagut uns 24.000

Tres erupcions recents

En els últims dos anys i mig, a la península de Reykjanes hi ha hagut tres erupcions volcàniques, el març del 2021, l’agost del 2022 i aquest juliol. 

Imatge de satèl·lit de la columna de fum causada per l’erupció del volcà Fagradalsfjall, el març del 2021 (Wikimeia Commons/Julien Seguinot)

Uns 75 quilòmetres més al sud, l’any 2010, l’erupció del volcà Eyjafjallajökull va portar a la cancel·lació de 100.000 vols, que van deixar a terra deu milions de passatgers. 

A Islàndia hi ha 33 sistemes volcànics actius, el nombre més alt de tot Europa.

Tanquen la Llacuna Blava

L’activitat sísmica a prop de Grindavík ha portat les autoritats islandeses a tancar temporalment la Llacuna Blava, un dels atractius turístics més importants del país, coneguda pels seus balnearis geotèrmics, situada a pocs quilòmetres de distància.

La Llacuna Blava, coneguda pels seus balnearis geotèrmics, és una important atracció turística d’Islàndia (Wikimedia Commons/Bryan Ledgard)



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *