A Catalunya s’han trobat en algun moment 172 plantes i animals exòtics amb un gran potencial colonitzador. Són les espècies que el Departament d’Acció Climàtica i el Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han inclòs en l’anomenada «llista negra» de les espècies invasores més preocupants.

Es tracta, doncs, de les espècies més buscades pels científics, i entre elles hi trobem els cactus del gènere Cylindropuntia o mamífers com l’os rentador i el porc vietnamita, passant per ocells com les cotorres de l’antic gènere Aarantinga que s’han trobat a la ciutat de Barcelona i l’àrea metropolitana. La llista sencera es pot consultar a l’informe «Les espècies exòtiques a Catalunya».

Aquestes espècies s’han inclòs en el primer informe mundial sobre espècies exòtiques invasores, fet per la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES, per les seves sigles en anglès) per als 140 governs a què assessora. L’informe conclou que al món hi ha 3.500 espècies exòtiques invasores que amenacen greument la biodiversitat i la qualitat de vida de les persones.

El perill de les cotorres argentines i el porc vietnamita

El porc vietnamita, una espècie invasora (Flickr / Enrique Dans)

La vespa oriental i la granota toro, erradicades

Dins aquestes 172 espècies que s’han inclòs a la llista negra també n’hi ha que s’han trobat i que el Departament d’Acció Climàtica ja ha donat per erradicades, com la vespa oriental –que no s’ha de confondre amb la vespa asiàtica–, detectada per primer cop al port de Barcelona el 2022, o la granota toro o bramadora, trobada al Delta de l’Ebre per primer cop el 2018 i que aquest agost s’ha donat per desapareguda.

Tot i que en principi aquestes espècies ja no són presents a Catalunya, es fan controls periòdics per assegurar que no tornin a proliferar.

La vespa oriental és de color marró vermellós i amb punts grocs al cap i l’abdomen (Acció Climàtica)

Gran capacitat de colonització

Des d’Exocat, la base de dades d’espècies exòtiques a Catalunya, expliquen que aquestes espècies desperten preocupació «per la seva capacitat de tolerar diferents condicions ambientals i, sobretot, la seva gran capacitat de dispersió i colonització del territori, que fan difícil el seu control», explica la coordinadora d’Exocat, Roser Rotchés.

Factors com el canvi climàtic o el moviment de mercaderies afavoreixen l’adaptació i l’expansió d’espècies exòtiques.

Una cotorra de l'antic gènere Aarantinga, una espècie invasora que ja ha arribat a Catalunya
Una cotorra de l’antic gènere Aarantinga, una espècie invasora que ja ha arribat a Catalunya (iStock)

Perills de les espècies invasores

La majoria de les espècies de la llista negra tenen un gran impacte en el medi natural, ja que tenen la capacitat d’alterar-ne les condicions i desplaçar les espècies autòctones. Així, a tall d’exemple, les plantes aquàtiques poden alterar els nivells d’aigua de rius i llacunes i poden obstruir infraestructures de rec, entre altres coses.

D’altres poden tenir impacte sobre la salut o l’economia, com el cactus del gènere Cylindropuntia, que poden ser un perill per a humans i animals per les seves punxes, o la vespa oriental, que pot ser problemàtica per al sector apícola i un perill per als humans per les picades.

Un càctus del gènere Cylindropuntia, que pot ser un perill per a humans i animals
Un cactus del gènere Cylindropuntia, que pot ser un perill per a humans i animals (iStock)

Així mateix, les cotorres ocasionen impactes importants en l’agricultura. Pel que fa als mamífers, alguns poden ser carnívors molt voraços i ser portadors de malalties que afectin la fauna local i fins i tot els humans. L’os rentador, per exemple, pot perjudicar greument la fauna autòctona com la guineu, el teixó o la llúdriga, amb els quals competeix per l’aliment.

125 espècies a la llista d’alerta

A més de les 172 espècies de la llista negra, també n’hi ha 125 a la llista d’alerta. És a dir, espècies exòtiques que tenen una gran capacitat d’invasió i que, de moment, no s’han detectat a Catalunya però sí en territoris veïns. Per això, el CREAF considera que cal vigilar-les de manera acurada per evitar que entrin al territori.

En aquest grup hi tobem, per exempe, les algues marines com la «Caulerpa taxifolia», els crancs asiàtics («Cherax destructor», «Eriocheir sinensis») i els mamífers que ja estan estesos per Europa: la mangosta de Java («Herpestes javanicus»), el gos mapatxe, («Nyctereutes procyonoides»), l’esquirol gris («Sciurus carolinensis»), l’arruí, («Ammotragus lervia»), el muntjac («Muntiacus reevesi») i la rata mesquera americana («Ondatra zibethicus»).

 



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *