Polònia ha anunciat que atura el subministrament d’armes a Ucraïna. El motiu que esgrimeix el primer ministre polonès és que el país necessita refer els seus arsenals de maquinària bèl·lica i de municions. Darrere la decisió, però, hi ha l’escalada de tensió generada per l’exportació de cereal ucraïnès a través de la frontera terrestre entre tots dos països.

La dificultat creixent per exportar cereals per via marítima des dels ports ucraïnesos i a través del mar Negre va motivar que els països limítrofs amb Ucraïna obrissin les fronteres terrestres al gra de Kíiv.

Arxiu d’un vaixell carregant gra al port de mercaderies de Gdansk, a Polònia (Reuters)

Polònia, Eslovàquia, Hongria i Romania van aixecar les barreres aranzelàries i el cereal ucraïnès va començar a sortir cap a Europa. El problema que això va generar va ser que el preu va baixar als països per on sortia el gra i al centre d’Europa, i les queixes dels pagesos van dur la Unió Europea a tancar les fronteres exteriors d’aquests països al gra ucraïnès.

Brussel·les ja ha aixecat la prohibició, però Polònia, Hongria i Eslovàquia han decidit, contra l’ordre de la Comissió Europea, mantenir les fronteres tancades. I aquí ha nascut la polèmica, que ha escalat i que s’ha manifestat obertament els darrers dies.

Protestsa de pagesos búlgars contra l’aixecament de restriccions a l’exportació de gra (Reuters/Stoyan Nenov )

Zelenski critica els que «fingeixen» ajudar-los

En arrencar l’Assemblea General de l’ONU, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va criticar els països que «han fingit» ajudar Ucraïna.

Polònia es va sentir al·ludida i va cridar l’ambaixador ucraïnès a Varsòvia per queixar-se. Pel primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, és «injust» acusar Polònia, «que ha donat suport a Ucraïna des del primer dia de la guerra».

El cap de govern polonès ha fet l’anunci en una compareixença televisiva. «Deixem d’enviar armament a Ucraïna perquè necessitem rearmar-nos amb material més modern», ha dit.

Varsòvia és el quart donant de material militar a Kíiv, després dels Estats Units, la Unió Europea, Alemanya i el Regne Unit. Entre el material que els polonesos han enviat al front de guerra hi ha 320 tancs (la majoria velles unitats dels temps soviètics) i 14 caçabombarders (també soviètics) MiG-29.

Encaixada entre Zelenski i el primer ministre polonès, el febrer passats, a Kíiv (Reuters/Viacheslav Ratynskyi )

Tensió creixent, en període electoral

La decisió polonesa cal emmarcar-la també en el període preelectoral que viu el país. El 15 d’octubre, el país celebra eleccions parlamentàries.

Les enquestes anticipen un frec a frec entre el bloc conservador i el progressista. La diferència la pot marcar el vot de la Polònia rural i agrícola, la Polònia més perjudicada pel cereal ucraïnès.

 



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *