Llegums, iogurts, fruita, espècies… Són diversos els aliments amb l’etiqueta de superaliment, és a dir, que contenen nutrients i substàncies que està demostrat que tenen un efecte beneficiós per a la nostra salut. Tot i això, no a tots els anomenats superaliments els podem donar aquesta categoria, perquè no està demostrat que tinguin sempre un efecte beneficiós per a la nostra salut. Evidentment, el consum dels veritables superaliments és recomanat en qualsevol època de l’any, però durant la tardor i l’hivern encara ens ajuden una mica més a cuidar-nos.

Entre els millors superaliments, hi trobem els llegums i el iogurt, com ens explica Fabiola Juárez, responsable de projectes de recerca de la Fundació Alícia, a «Planta baixa».

«Els llegums sempre reivindiquem que són superaliments.»

 

Llenties, cigrons, mongetes… i més si són de proximitat, ens aportaran una important dosi de nutrients que l’organisme agrairà.

 

Les espècies són un superaliment?

En la nostra gastronomia, les espècies serveixen per potenciar el gust i, per tant, ens ajuden o poden ajudar a substituir la presència de sal als plats. Aquest és un dels primers beneficis per a l’organisme, però no és l’únic. I és que espècies com la cúrcuma s’ha evidenciat que tenen propietats antiinflamatòries, antioxidants i digestives. Tot i això, científicament es continua investigant al voltant d’aquestes propietats.

De fet, espècies com el gingebre no està demostrat encara que tingui propietats semblants a les de la cúrcuma, tot i que és evident que té certes propietats antiinflamatòries.

«No podem dir que el gingebre té un efecte miraculós, curatiu o preventiu.»

 

Iogurt: si és natural, diàriament

La investigadora de la Fundació Alícia Fabiola Juárez destaca les propietats del iogurt com a superaliment. Tot i això, recorda que ha de ser natural. Si és així, se’n pot consumir cada dia.

«El iogurt és el probiòtic amb més evidència ja que consumir-ne de manera regular té un efecte positiu en la microbiota intestinal.»

 

Com podem evitar refredats?

A més de dur una bona alimentació, uns bons hàbits d’higiene i protecció també ens poden ajudar a mantenir-nos allunyats dels refredats. La metgessa de família Elena Ruiz ens recomana protegir-nos amb una dieta rica en vitamina C, a base de fruites i verdures. Tot i això, també ens recorda tot el que vam aprendre durant la pandèmia de la covid.

«No podem oblidar el que vam aprendre durant la pandèmia. La protecció és la mateixa per a tots els virus, els antics, els nous i els que vindran.»

 

? Com podem evitar refredar-nos en aquesta època?#PlantaBaixaTV3

? https://t.co/NNU5TgFYhO pic.twitter.com/nV9X3O3bcm

— TV3.cat (@tv3cat) October 23, 2023

 

Per tant, mans, distància i, si cal, mascareta, a més d’una jaqueta o un jersei quan comença a refrescar. 

 





Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *