La Comissió Europea ha adoptat mesures per restringir la venda de microplàstics i de productes als quals s’hagin afegit intencionadament. L’objectiu és evitar l’emissió de mig milió de tones de microplàstics al medi ambient, segons els càlculs de Brussel·les.

Aquesta prohibició abasta totes les partícules de polímers sintètics inferiors a cinc mil·límetres que són orgànics, insolubles i resistents a la degradació, i que s’utilitzen sobretot a la indústria cosmètica.

Això inclou els productes exfoliants amb microperles o microesferes per a l’obtenció de fragàncies, detergents, suavitzants, pintaungles, adhesius brillants –coneguts popularment com a «brillibrilli»–, i també la purpurina, les joguines, medicaments i fertilitzants que tinguin microplàstics.

La prohibició de la purpurina solta i les microperles començarà a aplicar-se d’aquí vint dies, mentre que a la resta de supòsits es donarà un temps de gràcia a les empreses per adaptar-se a la normativa.

Els productes que s’utilitzin a la indústria o que no alliberin microplàstics durant el seu ús queden fora d’aquesta prohibició, sempre que els fabricants donin instruccions sobre com eliminar el producte sense emetre les partícules al medi ambient.

El reglament de registre, avaluació, autorització i restricció de substàncies químiques (REACH, per les seves sigles en anglès) de la Unió Europea preveu que hi hagi excepcions i períodes de transició en els casos que estiguin «degudament justificats».

El maig del 2021 la Comissió va adoptar el Pla d’Acció de Contaminació Zero, amb l’objectiu de reduir un 30% l’emissió de microplàstics abans del 2030.

L’objectiu és evitar l’emissió de mig milió de tones de microplàstics al medi ambient, segons els càlculs de Brussel·les(Wikimedia Commons)

 

L’Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques (ECHA) va recomanar restringir aquestes partícules, després de determinar que s’alliberen de forma descontrolada al medi ambient.

A més, diverses investigacions científiques alerten de la presència de microplàstics al cos humà per al consum quotidià d’aquests productes, i que pot representar un perill per a la salut de les persones.

 

 



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *