Cimera al Palau de la Generalitat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, s’han trobat amb representants de fins a 12 governs de diversos estats de la regió mediterrània i membres de les institucions europees. En total, una seixantena de participants amb què s’ha aprovat una declaració conjunta per instar el Consell Europeu –actualment presidit per l’estat espanyol– a iniciar els treballs perquè la nova macroregió mediterrània tiri endavant.

L’objectiu és aconseguir un «instrument de cooperació territorial» que permeti «unir forces, construir una sola veu i defensar els interessos per donar resposta als reptes, prioritzant especialment la lluita contra l’emergència climàtica».

Ara es considera que ja es reuneixen les «condicions necessàries» per iniciar el procés formal de creació d’aquesta nova macroregió.

Aragonès, en el discurs de la cimera, ha explicat que volen estrènyer els llaços de cooperació, sumar potencialitats mútues i encarar els reptes compartits: «No ens imaginàvem parlant de pau. Un dels eixos implícits de la macroregió és això. Una pau que volem que mogui el Mediterrani, on es respectin els drets humans».El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la cimera per impulsar la nova Macroregió Mediterrània

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la cimera per impulsar la nova macroregió mediterrània (Govern)

La crisi climàtica, màxima prioritat

Segons la Generalitat, la conca mediterrània és una de les regions del món més vulnerable i més exposada als perills de la crisi mediambiental.

Concretament, s’escalfa un 20% més que la mitjana mundial i, al ritme actual, s’estima que la temperatura pugui augmentar 2,2 graus el 2040, d’aquí a menys de 20 anys.

Alerten que les conseqüències ja són visibles en formes d’onades de calor extremes, incendis forestals, inundacions i altres fenòmens naturals extrems que ja s’estan donant. Afegeixen que la regió mediterrània «ha de ser-hi per donar respostes concretes, efectives i amb impacte en els territoris i les economies locals de tota la conca per aconseguir una Mediterrània sostenible».

Què és una macroregió?

L’estratègia macroregional és un marc polític reconegut per la Comissió Europea que permet als països que en formen part abordar problemàtiques conjuntament i trobar solucions als reptes que afronten. Es tracta d’iniciatives intergovernamentals, en què també poden participar estats i territoris que no són membres de la UE.

El concepte de macroregió va sorgir a partir d’una iniciativa dels països bàltics que va ser adoptat pel Consell Europeu el 2007.

Actualment, n’hi ha quatre en funcionament: la Bàltica, la del Danubi, l’Adriàtico-Jònica i l’Alpina. I n’hi ha dues més en procés de creació: l’Atlàntica i la Mediterrània, liderada per Catalunya, juntament amb el govern de la regió francès de la Provença-Alps-Costa Blava, tot i que també formen part de la declaració conjunta governs de França, Albània, Grècia, Itàlia, Marroc o el Líban.

El maig passat el Parlament Europeu va sol·licitar a la Comissió Europea donar suport a una estratègia macroregional a la Mediterrània. Va ser amb un informe de l’eurodiputat cors François Alfonsi, amb aportacions del govern català.

També l’abril passat el govern va presentar en un acte a Brussel·les, l’Aliança d’Amics de la Macroregió Mediterrània –amb una trentena de signants– per impulsar aquesta cooperació a la Mediterrània.

 

Qui ha participat en la cimera?

Aquesta és la llista de participants de la cimera:

♦ Govern de Catalunya
♦ Govern de Provença-Alps-Costa Blava (França)
♦ Govern de Còrsega (França)
♦ Govern de Calàbria (Itàlia)
♦ Govern de l’Emília-Romanya (Itàlia)
♦ Govern de Grècia oriental (Grècia)
♦ Govern de Shkodër (Albània)
♦ Govern de Tirana (Albània)
♦ Govern de Creta (Grècia)
♦ Govern de L’Oriental (Marroc)
♦ Govern de Tànger-Tetuan-Al-Hoceima (Marroc)
♦ Govern d’Andalusia (Espanya)
♦ Govern d’Occitània (França)
♦ Parlament del Líban 7
♦ Ajuntament de Montpeller (França)
♦ Ajuntament de Tànger (Marroc)
♦ Ajuntament de Barcelona
♦ Consell de la Unió Europea
♦ Comissió Europea
♦ Parlament Europeu
♦ Comitè de les Regions
♦ Comitè Econòmic i Social Europeu
♦ Unió per la Mediterrània
♦ Institut Europeu de la Mediterrània
♦ Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes
♦ Euroregió Adriàtica
♦ MedCities
♦ Med Coop Alliance
♦ Fundació PRIMA (Partnership on Research and Innovation in the Mediterranean Area)
♦ Programa Interreg Euro-MED



Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *