L’Starship, el coet més gran i potent de la història, s’havia enlairat amb èxit des de la base de Space X a Boca Chica, a l’estat de Texas, amb la missió de fer una volta gairebé sencera a la Terra i caure al Pacífic, a prop de Hawaii, al cap de 90 minuts.

Era el segon vol de prova de la nau, que a l’abril, quan va enlairar-se per primera vegada, de seguida va mostrar problemes de funcionament, fins al punt que es va decidir fer-la explotar quan era tot just a 29 quilòmetres de la superfície terrestre.

Aquesta vegada l’enlairament ha anat bé i al cap de 3 minuts el mòdul Starship, situat a l’extrem superior, s’ha separat sense problema de Super Heavy, l’etapa de propulsió, amb 33 motors Raptor.

El primer problema ha arribat a partir d’aquí, quan la Super Heavy ha explotat en comptes de retornar intacta a la Terra per poder ser reaprofitada.

Una mica més tard, quan feia 10 minuts que l’Starhip s’havia enlairat, SpaceX, l’empresa d’Elon Musk, ha anunciat que ha perdut el contacte amb el mòdul Starship.

«Hem perdut les dades de la segona etapa… Pensem que podem haver perdut la segona etapa«, ha dit l’amfitrió de la retransmissió en directe de SpaceX, John Insprucker

Diverses persones contemplen l’enlairament de l’Starship (Reuters/Go Nakamura)

De 121 metres d’alçada, el coet s’ha enlairat poc després de les a les 7 del matí, hora local, les 2 de la tarda a Catalunya.

La Nasa compta amb l’Starship per tornar a trepitjar la Lluna amb la missió Artemis3, prevista, ara per ara, per a finals del 2025. Serà la primera vegada que una persona torna a caminar pel satèl·lit natural de la Terra després de més de 50 anys.

També està previst que pugui servir com a sistema de transport reutilitzable per traslladar tripulacions i càrregues a l’òrbita de la Terra, a la Lluna i també fins a Mart i, eventualment, més enllà. 





Source link

Publicaciones Similares

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *